dr. Janklovics Ádám ügyvéd

: Büntető ügyvéd Budapest; Védőügyvéd; Büntetőjogász, Büntetőjog; Közlekedési ügyvéd; Közlekedési jog; Ittas vezetés; Közúti baleset;

Az új Btk. önálló tényállásban rendeli büntetni a kóros szenvedélykeltés bűncselekményét, amely alapvetően azt tiltja, hogy nagykorúak kábítószer vagy ilyen hatású anyagok fogyasztására ösztönözzék a fiatalokat.

SERVICES INCLUDED

A tényállás egyrészt büntetni rendeli azt, ha a tizennyolcadik életévét betöltött személy tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt kábítószernek nem minősülő kábító hatású anyag, illetve szer kóros élvezetére rábír vagy rábírni törekszik.

Az itt meghatározott anyagok sokfélék lehetnek, a lényeg, hogy ne minősüljenek kábítószernek és kábító hatásúak legyenek. Ilyen lehet például a csavarlazító, hígító, kábító hatású gyógyszer, vagy akár az új pszichoaktív szerek is. Az ilyen anyagok fogyasztása önmagában nem minősül bűncselekménynek, ezért az erre való felbujtói magatartás önálló szankcionálásra van szükség. A bűncselekményt az is elköveti, aki kábítószer fogyasztására próbál meg ráírni tizennyolc év alatti személyt.